Waarom Relatie Therapie?

 

Jij ervaart je ik door de ander. Jouw beeld van jou is wat anderen jou teruggeven. Jouw definitie van jou, "ik ben ......", is bepaald door wat jij terugkrijgt van jouw buitenwereld.

 

Deze buitenwereld zijn de mensen waarmee jij een relatie hebt. Van buur tot vriend, van familie tot gezin en van vage kennis tot zaken relatie. Iedere relatie is weer anders. Andere diepgang en met andere thema’s. Iedere relatie weerspiegelt jou een ander deel van jou.

 

De relatie die jij hebt met je gezin, je partner en je eventuele kinderen, is het meest intiem. Dit zijn de relaties met de meeste diepgang en thema’s die jouw wezen het diepst raken. Dit zijn de relaties die jou delen laten zien die je het moeilijkst vindt. Daarom worden jou die delen getoond via de liefde, door je partner en kinderen, om het voor jou makkelijk maar ook onvermijdelijk te maken.

 

Om die reden zijn relationele problemen ook zo zwaar. Door onze overtuiging dat er een buitenwereld is, dat er een ander is, kunnen we die ander de schuld geven. Schuld dat ze slechts jouw delen spiegelen die jij nog niet kan of wil zien. Hierdoor kijken we naar elkaar en leven we met elkaar in termen van onderhandeling en macht. "vorige keer had jij gelijk, nu wil ik gelijk".

 

Relatie therapie is het samenspel van twee persoonlijke therapieën: er is interactie. Waar bij persoonlijke therapie jouw scheidende gedachten verborgen liggen, zijn ze bij relatie therapie aan de oppervlakte. Ze worden namelijk gespiegeld door de ander.

Bij persoonlijke therapie ligt het accent op de reis naar verborgen gedachten. Bij relatietherapie ligt het accent op het leren herkennen van je spiegel.

 

Als jij je spiegel herkent en accepteert, hoe moeilijk dat ook soms is, wordt de weg geopend naar het loslaten van je scheidende gedachten. Strijd en macht veranderen in samenwerken en elkaar ondersteunen.

Als je leert inzien dat jij en jouw partner samen één of meerdere negatieve of scheidende gedachte delen, waarbij ieder een andere kant van de medaille ziet, wordt de weg geopend om ook samen deze gedachte los te laten.

 

Ik laat jullie ontdekken welke scheidende gedachten jullie samen delen. Ik laat jullie de verschillende kanten, ieders waarheid, hiervan zien en inzien.

Jullie zullen dan ervaren dat nooit alleen één zijde van een medaille kan worden losgelaten, maar alleen de hele medaille. Alleen de hele gedachte, kan worden losgelaten. Door jullie beiden!

 

Wat overblijft zijn alleen de gedachten die jullie versterken. De relatie zal versterken omdat jullie dichter bij je essentie zijn gekomen. Hierdoor kunnen jullie gemakkelijker begrip opbrengen voor elkaars ideeën en waarheden, bij de nog overgebleven en nieuwe conflicten. Conflicten die altijd kunnen en ook mogen ontstaan. Want, zolang je elkaar spiegelt, zal liefde en conflict hand in hand gaan.

 

Als jij je partner ondersteunt en helpt, help jij jouw spiegelbeeld, jouw delen die je nu nog even niet kan of wil zien. Als jij je partner ondersteunt en helpt, help je jezelf.

 

De therapie zal ervaringsgericht zijn. Want alleen door het ervaren van elkaars waarheden kan begrip, compassie en uiteindelijk het loslaten mogelijk zijn.

 

Vanuit de relatietherapie kunnen uitstapjes gemaakt worden naar persoonlijke therapie, als dat wenselijk is. Zo kunnen persoonlijke thema’s worden uitgewerkt die weer voedend kunnen terugkomen in de relatie en haar therapie.

 

Mijn-Zicht © 2011 • Privacy Policy • Foto's/webdesign www.kaartjesbrigitte.nl

www.mijn-zicht.nl